Släkten Lycksell i Rättvik

På senhösten 1960 flyttade jag in på studenthemmet Jerum i Stockholm, där jag sedan kom att bo hela studietiden fram till hösten 1964. Där skaffade jag ett telefonabonnemnag och bara några dagar efter att telefonkatalogen kommit ut, det måste ha varit i början av 1961, ringde en äldre dam och undrade om vi kunde vara släkt, eftersom vi båda hade efternamnet Lycksell.

Det visade sig då, att hon härstammade från en släkt i Rättvik i Dalarna. Hon berättade att hennes förfäder var soldater och de bodde på ett soldattorp som hette Lyckan. En av dessa soldatavkomlingar var tydligen en rätt gladlynt person, för han travesterade på sitt föräldrahems namn med valspråket "Lycklig och säll från morgon till kväll." Han tog sig sedan efternamnet Lycksell. Vi kunde därmed konstatera att vi inte var släkt och saken var utagerad, för tillfället, skulle det visa sig.

Alldeles nyligen fick jag nämligen en fråga från min son Anders. Han undrade om vi kunde vara släkt med ishockeyspelaren Olle Lycksell i Växjö. För att kolla upp detta, följde jag ishockeyspelaren Lycksells anor bakåt i tiden och hamnade då i Rättvik. Där var det en Carl Lycksell född 1862, som tagit efternamnet Lycksell i samband med att han flyttade hemifrån 1885. Hans far hette Lyck Olof Olsson och mycket riktigt, de bodde på ett f.d. soldattorp med namnet Lyck i byn Östergrav. (I Dalarna hade man seden att sätta gårdsnamnet före förnamnet för att på så sätt placera en person geografiskt, därav faderns namn Lyck Olof.) Det bör alltså ha varit denne Carl Lycksell, som den äldre damen som ringde mig, berättade om ("Lycklig och säll från morgon till kväll").

Lycktorpet
Soldaten Sven Olofsson Bom på torpet Lyck.

Olle Lycksell         Karl Lycksell

Av ren nyfikenhet har jag sedan kompletterat släktlinjerna något. Utgångspunkter har alltså varit ishockeyspelaren Olle Lycksell och hans anfader Carl Lycksell, den som tog efternamnet Lycksell.



Copyright © 2022 Edgar Lycksell.