Stamtavlor

En stamtavla är en släkttavla där man utgår från en person, en anfader/anmoder, och redovisar dennes ättlingar generation efter generation. Här har jag tagit fram ett antal, som jag tycker, grundläggande stamtavlor för några intressanta stamfäder. Enbart personer i släktlinjerna visas, alltså inte vederbörandes partner.
 
Eftersom endast 4 generationer kan visas per sida i stamtavlan, finns en pil i högerkanten som länkar till stamtavlans fortsättning åt höger till en ny sida. För att sedan gå tillbaka, finns längst upp till vänster på en sådan sida en vänsterpil, som länkar till toppersonens plats på föregående sida.

Tyvärr har det inte varit tekniskt möjligt att direkt länka från en person i stamtavlan till personens ansedel i databasen. I stället måste man leta upp en lämplig person i släktlinjen via Personregistret och på så sätt komma åt ansedelar och mer detaljerade antavlor för den släktgrenan. Eftersom Stamtavlorna öppnas i ett eget fönster/flik, underlättas växling mellan Stamtavlan och ett annat fönster.
 
En person kan via flera släktlinjer vara knuten till en anfader. Den personen förekommer då flera gånger i samma stamtavla. Sådana upprepningar är markerade med texten "Upprepning" med en länk till den personens första förekomst i stamtavlan.
 
Det finns ett fel i programmet som gör att det blir fel i stamtavlan vid vissa fall av upprepningar. Där fungerar då inte länken "Upprepning" eller pilen till nästa sida.

Stamtavlor
Henrik Finne, född omkring 1530 i Finland
Han var en av de första tre nybyggarna i Graninge finnmark. Han kom från Finland till Graninge i slutet av 1500-talet men efternamn och födelseår saknas. Hans söner Mikael och Henrik var födda i Finland omkring 1559 respektive 1560. En ättling till Henrik Finne, vår anfader Karl Jonsson f.1791 i Hörnsjö, Nordmalings socken, tog upp torpet Brattby på skogen mitt emellan Hörnsjö och Agnäs.
Henrik Olsson, född omkring 1580 i Finland
Han var en av de första nybyggarna i Nästvattnet, Gudmundrå socken (numera i Kramfors kommun). Han kallades Lång-Henrik och senare i livet för Gamle Henrik. Henriks son Mats Henriksson f.1617 blev den förste nybyggaren i Armsjön (Lillarmsjö).
Pål Pålsson, född omkring 1590 i Viksjö, numera i Härnösands kommun.
Hans föräldrar kom till Viksjö från Finland omkring 1580. Pål Pålsson bildade familj och var verksam i Viksjö till år 1638, då han flyttade med familj som tidig nybyggare i Agnäs, Nordmalings sn, numera Bjurholms kommun.
Johan Filipsson Hilduinen, född omkring 1615 i Finland.
Han var den förste nybyggaren i Ume Lappmark och Mårdbergets (Malbergets) lappskatteland. Han slog sig ned vid Örträsket omkring år 1674. Han kom troligen från Kymi (Kymmene på svenska) socken i Karelen. Innan han dyker upp i Örträsk är han omnämnd i bl.a. Viksjö, Ljusne och Agnäs.
Mårten Mårtensson, född 1660 i Umbyns sameby
Han var av samesläkt men slog sig ned som den förste nybyggaren i Falträsk, Lycksele socken. Han och hans hustru Karin Mårtensdotter född 1670, även hon i Umbyns sameby, är anfäder till många västerbottningar.
Lars Mickelsson (Store Lars, Store Finne), född omkring 1545 i Finland.
Han var en av de första svedjefinnarna som slog sig ned i Viksjö på gränsen till Medelpad, numera i Härnösands kommun, i slutet av 1500-talet. Hans ättlingar drog norrut till bl.a. Brattsbacka i Nordmaling och efter några generationer där slog sig en av ättlingarna, Lars Olofsson född 1675 i Bergsjö, Brattsbacka, ned i Örträsk där han tog över en av Filipsson Hilduinens söners nybygge år 1706.
Per Persson f.1700 var den förste nybyggaren i Ekorrträsk. Hans son Olof Persson Lycksell f.1745 i Ekorrträsk var den som först tog efternamnet Lycksell och blev anfader till Lycksell-släkten. Dennes son Olof Olofsson Lycksell f.1779 blev sedan den som tog Lycksell-släkten till Örträsk. Olof Person Lycksells stamtavla här är komplett över fyra generationer, därefter bara utvalda grenar. En av ättlingarna var min farfar, Per August Lycksell f.1873 i Örträsk.
Olof Jonsson, född 1732 i Hummelholm, Nordmalings socken.
Han var den förste nybyggaren i Skarda där han slog sig ned 1764 tillsammans med sin hustru, sameflickan Margareta Persdotter född 1726 i Umbyns sameby.
Anders Olofsson i Bure född omkring 1410 i Bure, Skellefteå socken.
Bureätten är benämningen på en släkt, vars tidigaste säkerställda medlemmar föddes på 1400-talet i Sveriges nordligare delar. Benämningen ska ha kommit från den by från vilken denna släktgren ska ha kommit: Bure i Skellefteå socken, nuvarande Bureå. Enligt sägnen ska emellertid släkten egentligen härstamma från den medeltida rikshjälten och adelsmannen Fale hin unge eller Fale Bure, som verkade på 1340- till 1360-talen i Burestad strax norr om dagens Sundsvall, det som idag heter Birsta (Burestad >>> Birsta). 1300-talets storbönder i Medelpad bedrev säljakt långa perioder längs norrlandskusten. En på den tiden välkänd säljägare, "en mäkta god sälakarl", var Härse i Bure. Han ska ha varit son till Fale hin unge och således kommen från Burestad i Medelpad. Hans säljaktsresor längs norrlandskusten slutade med att han slog sig ned permanent i Bure. Härse begravdes 1413 i Lövånger. Från Härses sonson Anders Olofsson i Bure finns verifierade släktlinjer till min morfar och min mor.
Mikael Jakobsson, född 1781 i Ström, Bjurholms socken
Han och framför allt hans son Olof Mikaelsson f.1815 i Ström, var de första nybyggarna i Provåker. Han är anfader till flera av släkterna i Provåker, bl.a. våra kusiner Möllsten. Sonen Jon Mikaelsson var den som köpte hemmanet i Örträsk av vår ana Per Olof Lycksell d.ä. f.1821 när han och hans hustru försökte utvandra till Amerika. Det blev början till släkten Norberg på Västra Örträsk. I Mikael Jakobssons linjer finns även hjärnkirurgen och professorn i USA Petter Aron Lindström, som en tid var gift med skådespelerskan Ingrid Bergman och med henne fick dottern Pia Lindström.
Olof Östensson, född 1756 i Ljusvattnet, Burträsk socken.
Han växte upp och bildade familj i Ljusvattnet, Burträsk socken, men 1786 flyttade familjen och slog sig ned som nybyggare i Abborrtjärn i Degerfors socken. Han är gemensam ana till bl.a. Ragnar och Ann-Marie Lycksell, som alltså är femmänningar.
Karl Fredrik Fahlström, född 1798 i Piteå.
Han var utbildad skomakare i Luleå men flyttade 1840 från Luleå och slog sig ned som nybyggare. Först tog han över torpet Lillberget i Bjurholms socken på gränsen till Vännäs socken. Efter några år där flyttade familjen några km österut till  Vännäs-sidan av gränsen, där han hade tagit upp ett nytt torp från rot och sten, som fick namnet Karlsberg. Han och hans hustru Lisa Greta Åström, även hon från Luleå, är anfäder till min farmor Augusta och min mormor Naima.
Tomas Andersson Poth, född 1724 i Rödåsel, Umeå landsförsamling.
Hans son Anders Tomasson f.1761 kom med sin familj från Skurträsk 1812 och tog över huvudhemmanet i Skarda efter Sven Olofsson Lycksell, som varit där endast några år. Släkten har sedan blivit kvar i Skarda sedan dess. En av  ättlingarna är min morfar Johan Persson f.1884.

Copyright © 2022 Edgar Lycksell.